Restauratiecampagne

De eeuwenoude abdijsite behield door de eeuwen heen haar authenticiteit. Wel werd de abdijsite in de 21ste eeuw grondig, maar met het grootst mogelijke respect voor het verleden, gerestaureerd, om zo de basis te leggen voor een duurzame toekomst.

Restauratiecampagne

De grondige restauratie in de 21ste eeuw gebeurde met het grootste respect voor dat rijke verleden. In 2011 startte de stad Leuven met de omvangrijke restauratiecampagne van alle gebouwen en landschappen, in een grootschalig samenwerkingsproject dat financiële steun van de Vlaamse overheid kreeg.

De teams kozen voor een zachte restauratie, waarbij respect voor het verleden werd gecombineerd met zin voor innovatie en vernieuwing, in overeenstemming met het motto van de erfgoedsite: traditie in vernieuwing, vernieuwing in traditie. De blueprint van de 18de eeuw diende als basis voor de restauratie.

Respect voor geschiedenis en unieke authenticiteit zie je bijvoorbeeld in de materiaalkeuze: er wordt gewerkt met passende kalkzandsteen, eikenhout, historische olie- en kalkverven, enzovoort. Je merkt het verder aan de totaalaanpak, met onder meer een grondig bouwhistorisch onderzoek, nieuw mond-geblazen glas in de kloostergangen, en discrete (maar noodzakelijke) integratie van 21e-eeuwse technieken. Stooklokaal en technische ruimtes werden ingericht, en de recuperatie van warmte-energie uit het grondwater – al sinds 2017! – werd dankzij een partnerschap met de stad Leuven en de Watergroep geoptimaliseerd. Drinkwater is in de abdij een energiebron, en de vallei van de abdij doet dienst als belangrijk waterwingebied voor Leuven en de Watergroep.

© Pol Leemans

Tijdslijn

2017 - 2019

  • Sinds 25 oktober 2017 zijn de eerste delen van Abdij van Park weer open voor het publiek
  • In datzelfde jaar opende in de prachtig gerestaureerde westvleugel PARCUM, museum voor religie, kunst en cultuur
  • In 2018 werd gewerkt op en rond de vijvers van de abdij
  • De restauratiewerken aan de 2,2 kilometer tellende muren werden in 2018 beëindigd
  • De stad Leuven zette in op street art, en aan de ingang van de abdij werd de Vredesbeiaard ingehuldigd. Sinds 11 november 2018 weerklinkt die dagelijks uit de toren van de Sint-Jan-Evangelistkerk.
  • In het gastenkwartier is sinds 2019 microbrouwerij Braxatorium Parcensis gevestigd
  • Aan de overzijde kreeg Vrienden van de Abdij van ’t Park een eigen lokaal
  • De Library of Voices van de Alamire Foundation werd operationeel in de Norbertuspoort. Hier worden muzikale manuscripten via digitale media ontsloten voor het publiek. Het project won de publieksprijs van de Onroerenderfgoedprijs.

2020 - 2021

  • Sinds mei 2021 zijn de belangrijkste historische ruimtes van de abdij weer open voor publiek.
  • De restauratie van de zuidvleugel, salons en vertrekken van de abt werd net op tijd afgerond voor de viering van 900 jaar norbertijnen.
  • Op het centrale neerhof werd de abdijhoeve met tiendenschuur, stallingen en melkhuisje na restauratie weer in gebruik genomen.
  • De abdijhoeve krijgt met de groente- en bioboeren van Boerencompagnie ‘bewoners’ die mooi aansluiten bij haar eeuwenoude functie. Ook hoevewinkel De Wikke en educatieve doe-boerderij Boer&Buiten kreeg er een plek. Landwijzer zal bioboeren onderwijzen in de nieuwe leslokalen boven de stallingen

2022

  • Restauratie oostvleugel en infirmerie, is in de laatste fase en moet tegen 2026 voltooid zijn. De abdij wordt functioneel gemaakt volgens hedendaagse normen, met behoud van het authentieke karakter. Ze wordt toegankelijk voor iedereen, inclusief mensen met beperkte mobiliteit. De oostvleugel wordt woonruimte voor norbertijnen en (priester)studenten van KU Leuven, terwijl de gelijkvloerse verdieping en zolder een museale of vergaderfunctie krijgen. Architectenbureaus Robbrecht en Daem en Studio Roma werken mee aan het project, waaronder de toevoeging van twee nieuwe torens aan het historische claustrum. Meer informatie.
  • Voor de restauratie van de glasramen sloten de stad Leuven en de Vlaamse Overheid een samenwerkingsovereenkomst, met als bedoeling een deel van de glasramen in 2023 terug te plaatsen in de gerestaureerde west- en zuidvleugel. Na de restauratie van de oostvleugel en infirmerie kan de collectie (hopelijk) tegen 2026 volledig opgesteld worden

Verder tot 2027

  • Met de heraanleg van het centrale neerhof worden de werkzaamheden aan de zichtbare kant van de abdij beëindigd. Het plein dient als ontmoetingsplek voor groot en klein
  • De groendienst voorziet op termijn de heraanleg van het natuurpark aan de Norbertusweg. Waar vroeger tennisvelden en een voetbalveld waren, komt nu plaats voor natuur en zachte recreatie
  • Tegen 2027 zullen alle kloostergebouwen van Abdij van Park volledig gerestaureerd zijn
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.